Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat luni, 7 noiembrie 2022, la Sofia, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), organizată de Președinția anuală exercitată de Bulgaria. Reuniunea ministerială a beneficiat de prezența unor invitați speciali din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Principalele teme abordate în cadrul dezbaterilor s-au referit la modalitățile de continuare a sprijinului acordat Ucrainei și populației sale, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva acestui stat. Discuțiile din cadrul reuniunii au vizat și alte teme de actualitate, precum situația de securitate regională, diversificarea surselor de energie, îmbunătățirea conectivității și stabilizarea lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, a existat un schimb de opinii privind agenda de integrare europeană pentru statele ne-membre UE din ICE, mai ales în contextul acordării recente a statutului de candidat la UE Republicii Moldova și Ucrainei.
„În intervenția sa, secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat aprecierea pentru proiectele lansate în cadrul ICE, cu accent asupra inițiativelor care vizează consolidarea dialogului cu UE și cu organismele internaționale relevante. A subliniat importanța cooperării în cadrul ICE și a solidarității UE pe fondul consecințelor multiple generate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, stat membru ICE. Totodată, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat poziția fermă a României în ceea ce privește continuarea sprijinului pentru Ucraina, atât din perspectiva acoperirii nevoilor urgente ale populației pentru a face față sezonului de iarnă, în condițiile în care, doar în ultima săptămână, o treime din infrastructura critică energetică a Ucrainei a fost parțial distrusă sau deteriorată de atacurile militare ale Federației Ruse, cât și în privința procesului de reconstrucție, atunci când evoluțiile din teren o vor permite. Oficialul român a prezentat caracterul multidimensional și cuprinzător al asistenței acordate de România statului vecin, inclusiv asistența umanitară oferită refugiaților și rolul esențial pe care România îl îndeplinește în facilitarea transportului de cereale din Ucraina către destinații terțe, prin infrastructura de pe teritoriul său”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
La finalul evenimentului, a fost adoptată o Declarație comună a statelor membre ICE, care subliniază solidaritatea acestora cu Ucraina, condamnă anexarea ilegală de către Federația Rusă a teritoriilor ucrainene ocupate, salută acordarea statutului de candidat la integrarea în UE a Republicii Moldova și Ucrainei și reafirmă sprijinul pentru avansarea procesului de extindere cu Balcanii de Vest. A avut loc predarea Președinției-în-Exercițiu a ICE exercitate de Bulgaria către Republica Moldova, pentru mandatul 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.