Ministrul Alina Gorghiu a subliniat în comunicat că este dispusă să colaboreze pentru identificarea celor mai bune și echilibrate soluții pentru problemele cu care se confruntă sistemul judiciar. Ea a evidențiat importanța ca toate părțile implicate să manifeste „moderație” și să se concentreze asupra găsirii soluțiilor optime care să asigure atât funcționalitatea și eficiența, cât și calitatea actului de justiție.
„De asemenea, s-au căutat soluţii viabile în vederea finanţării până la sfârşitul anului în curs, din tranşa a III-a din Planului National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a proiectului pentru sporirea valorii energetice a aceluiaşi imobil, prin înlocuirea ferestrelor degradate existente cu ferestre termopane din lemn şi montare de panouri fotovoltaice. Au fost discutate şi proiectele care se află în faza efectuării studiului de fezabilitate – iluminatul arhitectural al Palatului Dicasterial şi reabilitarea Palatului de justiţie din Oraviţa, cu asistenţă tehnică financiară din partea Băncii Mondiale, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei”, se precizează în comunicat.
Problemele sistemului judiciar s-au aflat şi pe agenda întâlnirilor cu preşedintele Tribunalului Timiş, Ştefan Caravelea, şi cu preşedinta Judecătoriei Timişoara, Nicoleta Burlacu.
Magistrații să dovedească „moderație” când li se taie drepturile
„Mă bucură faptul că primele întâlniri pe care le am în calitate de ministru al Justiţiei cu preşedinţi ai unor instanţe au loc aici, la Timişoara. Am intenţia de a vizita în perioada următoare o mare parte din instanţele din ţară, din Parchete şi penitenciare, vreau să cunosc cât mai mulţi dintre cei care ajută ca Justiţia să fie un serviciu public la înălţime. Am avut astăzi discuţii de substanţă dedicate proiectelor instanţelor şi investiţiilor din zona de vest a ţării. Am menţionat faptul că de la preluarea mandatului, acum o săptămână, am avut un dialog bun, constructiv cu reprezentanţii sistemului judiciar. Ştim care sunt dificultăţile din sistem, nu de ieri, de azi. Vorbim de supra-aglomerarea instanţelor, durata procedurilor judiciare, schemele reduse de personal. De aceea, investiţiile în tot ceea ce înseamnă infrastructura Justiţiei sunt şi rămân prioritare”, a arătat Gorghiu, citată în comunicat.
Ministrul Justiţiei a avut o întâlnire şi cu reprezentanţi ai corpului profesional al avocaţilor, discuţiile vizând problemele şi evoluţiile recente ale profesiei.
Prin această abordare, ministrul Justiției evidențiază necesitatea unei colaborări constructive între instituțiile judiciare și profesioniștii din domeniu pentru a identifica și implementa măsuri care să aducă îmbunătățiri în sistemul judiciar. Moderația și concentrarea pe soluții eficiente și de calitate sunt considerate elemente cheie în atingerea acestui obiectiv.