La data de 30 septembrie 2022, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE în format Energiei, organizată la Bruxelles în contextul discuțiilor la nivel european privind prețurile ridicate la energie și gaze.
Ca urmare a liniilor directoare trasate de miniștrii energiei în marja reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022, Comisia Europeană a publicat la data de 14 septembrie 2022 o propunere de Regulament care vizează o serie de măsuri de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie.
„În cadrul acestei reuniuni, miniștrii au ajuns la un acord politic pe text. Măsurile prevăzute au un caracter temporar și de urgență, urmărind ameliorarea impactului prețurilor la energie electrică asupra consumatorilor în iarna care va urma. Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura reziliența și solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina”, a transmis Ministerul Energiei.
Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 și utilizarea acestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.
„România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, dar propunerea nu a îndeplinit suportul majorității. În schimb România a obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național. Statele membre vor putea de asemenea interveni în stabilirea unor prețuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici și IMM-uri și alte categorii de consumatori”, a mai informat Ministerul Energiei.
În cadrul negocierilor, România a obținut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute. România a promovat măsuri suplimentare de protejare a consumatorilor energo-intensivi, fiind importantă menținerea competitivității industriei europene și păstrarea locurilor de muncă.