La data de 13 decembrie 2022, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat, la Bruxelles, la lucrările Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG), pentru a prezenta progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, în contextul în care Preşedinţia cehă a înscris pe agenda Consiliului discutarea rapoartelor privind cinci state membre: Polonia, Portugalia, România, Slovenia şi Suedia.
Ministrul Predoiu a reliefat progresele evidente înregistrate de România pe aspectele privind sistemului judiciar, pe toţi cei patru piloni pe care este construit Raportul privind Statul de Drept (independenţa Justiţiei, lupta împotriva corupţiei, pluralismul media şi libertatea presei, sistemul de check and balance). La discuţii, a participat Comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders, şi miniştrii pentru afaceri europene din toate statele membre.
În marja Consiliului, ministrul Justiţiei a avut o întâlnire bilaterală cu Jessika Roswall, ministrul suedez pentru Afaceri Europene.
„Am participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, având în vedere că s-a discutat Raportul privind Statul de Drept referitor la România. Am prezentat colegilor miniștri din statele membre UE progresele înregistrate de Justiția din România, evidențiate de Comisia Europeană în raportul final MCV. România a susținut instituirea Mecanismului privind Statul de Drept la nivelul UE şi participă activ la toate exerciţiile de evaluare. Sistemul nostru judiciar este în progres faţă de anii precedenţi, iar noul cadru normativ ne plasează printre statele performante în materie de legislaţie consacrată Justiţiei. Acest adevăr evident a fost subliniat şi de Comisarul pentru Justiţie, domnul Didier Reynders, cu care sunt în contact permanent pe subiectele de interes. Mecanismul privind Statul de Drept este un excelent cadru de schimb de bune practici şi de dialog între statele membre şi Comisia Europeană. Doar învăţând unii de la alţii putem avansa şi atinge standardele pe care ni le dorim cu toţii în materie de Justiţie şi libertatea presei. Acesta este şi trebuie să fie spiritul Uniunii Europene. Unitate în diversitate nu trebuie să fie un simplu slogan, ci trebuie să se regăsească în viaţa noastră cotidiană, iar ceea ce facem în cadrul acestui dialog este chiar concretizarea acestei devize”, a declarat ministrul Justiției.