Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 6 decembrie 2022, la Ankara, consultări bilaterale cu ministrul turc al afacerilor externe Mevlüt Çavușoğlu, în cadrul vizitei oficiale efectuate de șeful diplomației române în Republica Turcia, la invitația omologului său.
Cei doi miniștri au apreciat importanța Parteneriatului Strategic pentru consolidarea legăturilor strânse între cele două state și s-au referit la dialogul bilateral dinamic și la nivelul foarte bun al colaborării pe diverse dimensiuni.
Cei doi miniștri au finalizat și convenit textul Declarației politice prin care se creează Consiliul de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, organizat sub forma unei reuniuni comune permanentizate a celor două Guverne, axate pe domenii strategice de interes comun, care va fi lansat în cursul anului 2023.
„În cadrul întrevederii a fost pus accentul pe cooperarea în domeniul energiei, recunoscut de ambii interlocutori ca un domeniu prioritar, mai ales din perspectiva provocărilor actuale. S-a convenit, astfel, intensificarea eforturilor comune în vederea asigurării securității aprovizionării României prin tranzitarea teritoriului Turciei.
Cei doi miniștri au abordat și chestiuni legate de situația de securitate actuală, cu accent pe regiunea Mării Negre, realizând un schimb de opinii cu privire la modalitățile optime de cooperare, atât în plan bilateral, cât și în cadru aliat. Astfel, cei doi miniștri au convenit, la propunerea ministrului român de externe, crearea unui Grup de lucru comun în care să fie discutate cele mai importante aspecte care țin de Marea Neagră, pe palier securitar, economic, asigurarea libertății de navigație și toate elementele de interes reciproc”, a transmis MAE.
Totodată, au fost analizate efectele multidimensionale ale războiului din Ucraina, acordând o atenție specială problematicii crizei refugiaților și a securității alimentare.
Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii pe tema multiplelor provocări cu care se confruntă Republica Moldova, atât din punct de vedere al securității energetice, cât și la nivel economic și social. Ministrul Bogdan Aurescu a amintit, în context, sprijinul consistent acordat Republicii Moldova de către România, constând inclusiv în furnizarea de energie electrică și în ajutor financiar consistent.