Guvernul României, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, continuă dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din România prin creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentarii cu apă potabilă a populației, în scopul îndeplinirii cerințelor acquis-ului de mediu al Uniunii Europene şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.
Prin proiectele de infrastructură selectate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, locuitorii României beneficiază de o mai bună alimentare cu apă, ținta ce urmează să fie atinsă la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populația României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ținta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenți.
„Să trăiești fără apă curentă și canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viață. Tocmai de accea, este o componentă pentru care am considerat că este moral să aloc o atenție deosebită. Pe parcusul celor două mandate în MIPE, pentru sectorul de apă și apă uzată am semnat personal 21 contracte de finanțare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro. În total, prin intermediul POIM 2014-2020 s-au semnat 65 proiecte de investiții în infrastructură, în valoare de peste 6 miliarde euro. Mai departe, putem privi spre viitorul cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alți 3.768 km conducte noi sau optimizate apă și 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată”, a transmis ministrul Marcel Boloș.