Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat într-o recentă intervenție televizată că a avut o discuție importantă cu reprezentanții Comisiei Europene referitoare la legea pensiilor speciale. El a făcut unele precizări cu privire la pensiile care vor suferi tăieri și momentul de implementare a acestor modificări.
În cadrul interviului acordat postului de televiziune Antena 3 CNN, ministrul Muncii, Marius Budăi, a dezvăluit că discuția cu Comisia Europeană a avut ca subiect legea pensiilor speciale. El a indicat că anumite categorii de pensii vor fi afectate de tăieri și a furnizat informații despre momentul în care aceste modificări vor fi implementate.
„Este practic terminată această discuție. Mai avem un singur amendament posibil de a fi discutat, dar tot au dat ok pentru el. Chiar astăzi în video-call-ul comun pe care l-am avut cu Comisia Europeană, încheiat acum câteva minute, s-au apreciat pașii făcuți și Comisia și-a dat acordul pe ultimele trei amendamente pe care le-am discutat împreună”, a spus ministrul.
Potrivit lui Budăi, aceste amendamente au fost trimise către comisia de muncă din Camera Deputaților.
„Am agreat cu Comisia Europeană o creștere etapizată a vârstei de pensionare.
Am agreat cu Comisia Europeană o creștere etapizată a perioadei de raportare în calcul a tuturor indemnizațiilor și pensiilor stabilite și plătite în baza unor legi speciale.
S-a exclus posibilitatea de a mai beneficia de perioade asimilate. Adică ori ai lucrat 25 de ani în sistem ori dacă nu nu beneficiezi de astfel de indemnizație sau pensii. S-au clarificat foarte multe aspecte”, a mai spus Marius Budăi.
Impozitare pe un prag mai mic în legea pensiilor speciale
Până acum s-a propus un impozit de 30% ce depăşeşte salariul mediu brut pe economie cunoscut şi utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima variantă agreată cu Comisia Europeană este cu 15%, dar cu un prag mai coborât şi anume la salariul mediu net, nu brut, a explicat ministrul Muncii.
Întrebat de când se va aplica această lege a pensiilor speciale, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că se va întâmpla după publicarea în Monitorul Oficial și după intrarea în vigoare.
„Noi în lege am pus ca să fie an fiscal de la 1 ianuarie și toate aceste aspecte vor fi clarificate pe tehnică legislativă luni în Comisia de muncă și va fi practic după publicarea în Monitorul Oficial și după intrarea în vigoare a legii”, a declarat ministrul Marius Budăi.