Klaus Iohannis a discutat cu Secretarul-General al Organizației Meteorologice Mondiale despre rolul cercetării și serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 8 noiembrie 2022, o întrevedere cu Secretarul-General al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, în marja participării la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care are loc la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt.

Discuțiile au vizat aspecte legate de agenda COP27, cu accent pe rolul cercetării și al serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice. A fost evidențiat, totodată, rolul deosebit de important al cercetării științifice și inovării pentru o tranziție ecologică ordonată.

„Președintele României și Secretarul-General al OMM au convenit asupra nevoii de a realiza atenuarea și adaptarea la schimbările climatice prin implementarea de politici publice bazate pe date de calitate și știință. În acest sens, trebuie îmbunătățită comunicarea dintre decidenți și comunitatea științifică angajată în studiul schimbărilor climatice”, a transmis Administrația Prezidențială.

În context, Președintele României a precizat că țara noastră va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, cu implicații pentru securitatea alimentară internațională, pusă în pericol de schimbările climatice. Prin datele pe care le va furniza, Centrul va fi esențial în adaptarea națională și internațională la schimbările climatice a sistemelor de producție alimentară. Centrul va contribui, totodată, la creșterea securității alimentare în România, Europa și statele din afara Europei.

Postări Asociate