Ai început să auzi tot mai des în podcasturi sau pe rețelele sociale medici și nutriționiști care recomandă consumul de probiotice pentru îmbunătățirea digestiei și a stării de bine în cazul celor ce au probleme cu stomacul? Atunci poate ai aflat deja de ceaiul Kombucha și conținutul său mare de probiotice naturale. Dacă nu ai aflat de kombucha vei descoperi în acest articol că îl poți prepara și acasă și că rețeta kombucha este una foarte simplă, la îndemâna oricui – îți trebuie doar 4 ingrediente de bază – ciuperca kombucha, ceai, apă și zahăr, precum și un minim de ustensile.
Dar mai întâi, ce este ceaiul Kombucha?
Kombucha este o băutură consumată de mai bine de 2.000 de ani și descoperită în Asia. Printre multele legende care mai de care mai interesante ce învăluie acest ceai plin de beneficii, supranumit și „elixirul vieții” sau „ceaiul nemuririi”, s-ar spune că ceaiul Kombucha a fost folosit de doctor Kombu pentru a-l trata pe împăratul Japoniei Inkyo în anul 414 î.Hr., de aici și numele ceaiului – Kombu-cha (chai).
Rețeta kombucha are la bază un ceai îndulcit (de aici și denumirea folosită de „ceai kombucha”). Ce face însă acest ceai îndulcit mai special este…ciuperca de kombucha. Această ciupercă sau cultură de Kombucha reprezintă de fapt o colonie de drojdii și bacterii, care consumă sau, mai bine spus, se hrănește cu zahărul din ceai, fermentând băutura și generând astfel probioticele atât de benefice pentru flora noastră intestinală.
Ce beneficii ai dacă consumi regulat ceai Kombucha?
Beneficiile ceaiului Kombucha au fost confirmate atât în baza părerilor de la consumatorii de kombucha dar și de o serie de studii care au crescut popularitatea acestei băuturi și au condus la o creștere a consumului său și la numărul celor care prepară rețeta kombucha acasă. Iată câteva dintre acestea:
- Îmbunătățirea digestiei: Consumul regulat de kombucha poate sprijini digestia și sănătatea intestinală, contribuind la reducerea balonării și altor disconforturi digestive
- Susținerea sistemului imunitar: Probioticele din kombucha pot întări sistemul imunitar, ajutând organismul să se apere împotriva infecțiilor și bolilor.
- Aportul nutritiv: Kombucha oferă vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitaminele B și C, acid folic și alți nutrienți necesari pentru menținerea unei sănătăți optime
- Energie și vitalitate: Datorită conținutului său de ceai și enzime naturale, kombucha poate oferi un boost de energie și vitalitate, contribuind la creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea stării generale de bine.
- Detoxifierea organismului: Kombucha ajută la eliminarea toxinelor din corp, stimulând procesul de detoxifiere hepatică, datorită acidului glucuronic și altor enzime.
Care este rețeta Kombucha de făcut acasă?
Dacă vrei să faci ceai Kombucha acasă, ai mai jos rețeta Kombucha de bază. Atenție însă! Pentru prepararea ceaiului Kombucha ai nevoie de ciuperca Kombucha și starterul (acea cultură care face ceaiul să fermenteze). Te sfătuim să îl procuri de la furnizori de încredere sau producători specializați pentru a te asigura că ai o cultură de Kombucha de calitate.
Acum să trecem la rețeta Kombucha. Tot ce trebuie să știi este să faci un ceai – dar vei citi și vei vedea imediat despre ce este vorba.
Pregătește următoarele ingrediente și ustensilele:
- 3 l de apă filtrată/îmbuteliată sau de la robinet dacă este potabilă (asigură-te că este fără clor)
- 180 g de zahăr
- 12 g de ceai (6 g ceai verde, 6 g ceai negru)
- 350-500 ml starter kombucha + cultură de kombucha (ciuperca de kombucha este de fapt starterul, pelicula este rezultatul fermentației și nu este atât de importantă precum lichidul starter)
- un borcan de sticlă – min 3,5 L, șervet pentru a acoperi borcanul
- 1 elastic
- sită pentru strecurat ceaiul
- lingură pentru amestecat
Pentru rețeta kombucha doar urmează următorii pași:
- Important – Înainte să începi, curăță bine și clătește toate ustensilele pe care le folosești
- Prepară ceaiul
Pune la fiert 1 litru de apă. După ce a fiert, oprește focul și adaugă zahărul amestecând până se dizolvă. Pune apoi ceaiul la infuzat și lasă-l pe timer 10-15 minute.
- Pune Kombucha la fermentat
În borcanul curat pune 2 litri de apă la temperatura camerei (fără clor) peste care vei adăuga ceaiul și vei amesteca foarte bine. Verifică lichidul să fie la o temperatură sub 36 grade (cu termometrul sau pune o picătură pe mână) și abia apoi adaugă starterul (lichidul).
Amestecă foarte bine și abia apoi pune ciuperca de Kombucha în borcan după ce te-ai spălat bine pe mâini înainte să pui mâna pe ea. Atenție aici să ai mâinile foarte curate sau chiar mănuși când manevrezi cultura de Kombucha!
Acoperă borcanul cu șervet și prinde-l cu elastic și lasă-l într-un loc călduț (temperatura între 23-28 °C) și întunecat.
Lasă ceaiul Kombucha la fermentat timp de 4-5 zile fără să umbli la el. După această perioadă poți începe să gusti din kombucha. Dacă ți se pare prea dulce, o poți lăsa în continuare la fermentat până când obții gustul dorit.
După fermentare, strecoară lichidul (păstrând 300-500 ml pentru următoarea tură de Kombucha)
- Aromează cu fructele și plantele tale preferate
Aceasta este ultima etapă din rețeta Kombucha și este opțională – ceaiul Kombucha se poate consuma și fără să fie aromatizat. Majoritatea preferă însă să-i adauge fructele sau plantele preferate și aici depinde de tine, gusturile și imaginația ta.
Kombucha preparată acasă se pune în sticle de sticlă cu închidere ermetică și în sticle se adaugă fructe sau plante după bunul plac. Cea mai populară aromă este cea cu ghimbir și lămâie. Copiilor le place cea cu zmeură sau cu căpșuni.
După aromatizare, Kombucha se mai lasă 1-2 zile pentru a se carbogazifica natural, iar apoi se păstrează numai la rece!
Sperăm că te-ai convins că rețeta Kombucha este extrem de de ușor de făcut la tine acasă. Încearc-o și tu și bucură-te de beneficiile unei băuturi pline de sănătate și savoare, pe care o poți prepara cu ușurință în confortul propriei tale bucătării.