Prim-ministrul Marcel Ciolacu va pleca la Bruxelles, acolo unde va negocia măsurile fiscale ale Guvernului. Conform unor surse guvernamentale, premierul va încerca să prezinte cheltuielile reale ale României pentru a evita suspendarea fondurilor europene, ținând cont de faptul că ținta deficitului bugetar va fi depășită.
Conform surselor, Ciolacu va prezenta CE cheltuielile României cu războiul din Ucraina. Astfel, premierul va încerca să obțină o derogare pentru a ne putea încadra într-o nouă țintă de deficit bugetar de 5,5%.
În lipsa unor măsuri fiscale dure, România nu se va încadra în această țintă de deficit și de aceea ”riscăm sancționarea cu 0,5% din PIB”.
”Noi am avut 6,2% deficit anul trecut. Deci trebuie să ne ducem minim la 5,7%, ceea ce e rezonabil. Domnul Boloș a propus 5,5%, ceea ce e la fel rezonabil. Am mărit procentul din PIB pentru armată la 2,5% din PIB, așa că vom explica Comisiei Europene acest lucru.
De asemenea, România a ajutat foarte mult Republica Moldova și Ucraina, iar asta a mai adus un 0,5% în plus la deficit. Nu vor mai apărea alte măsuri fiscale. Poate doar legat de reforma sistemului public. Va fi o singura lege, o să venim cu ea până la jumătatea lunii septembrie”, a spus Marcel Ciolacu, în discuțiile cu miniștrii, ne-au precizat surse guvernamentale.
Se opune creșterii TVA
Deși Bruxelles-ul își dorește creșterea TVA-ului în România la 9%. Ciolacu se va opune creșterii TVA pentru anumite produse, din cauză că orice creștere a TVA ar duce la o creștere a inflației cu 1% pentru fiecare punct de creștere. Guvernul României va solicitași ca TVA-ul la alimente și medicamente să rămână la 9%.
În ochii Comisiei Europene, cea mai mare problemă a României o reprezintă evaziunea fiscală și ritmul redus de colectare a TVA-ului.