Un subinspector din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Serviciul Județean Anticorupție Olt, a susținut că a fost amenințat de șefii DGA după o dispută avută cu judecătorul Alin Sorin Nicolescu la examenul de licență. Această dispută a avut loc în contextul în care subinspectorul nu ar fi răspuns suficient de rapid cererii judecătorului de a prezenta cartea de identitate la examenul susținut la Universitatea Nicolae Titulescu, unde acesta urma cursurile de drept european.
Subinspectorul, pe nume Ciorîia Gheorghe Giorgian, a relatat pe Facebook că schimbul de replici a avut loc inițial în legătură cu cerința judecătorului de a vedea cartea de identitate, pe care subinspectorul nu a furnizat-o imediat. Disputa a continuat ulterior, când judecătorul a comentat în legătură cu candidații care solicitau să meargă la toaletă. Conform relatării, judecătorul ar fi cerut din nou cartea de identitate subinspectorului pentru a înregistra datele acestuia, iar subinspectorul i-ar fi explicat că acest lucru ar fi ilegal.
Este important să menționăm că această relatare se bazează pe informațiile prezentate într-un post pe Facebook al subinspectorului Ciorîia Gheorghe Giorgian și poate necesita confirmări ulterioare sau context suplimentar pentru a fi înțeleasă pe deplin.
„În momentul in care m-am așezat în bancă, acesta s-a asigurat de faptul ca nu îl aude nimeni, și m-a întrebat ironic „Bă ești prost?” după care mi-a luat cartea de identitate și a dus-o la catedră pentru a îmi nota datele de pe aceasta (cel mai probabil într-o agendă personală sau pe o foaie, nicidecum într-o agendă înregistrată), sau poate chiar a pozat-o, nu am certitudine ce a făcut cu cartea mea de identitate. După aproximativ 3 minute, acesta s-a întors la mine, mi-a dat înapoi cartea de identitate și m-a întrebat în repetate rânduri unde lucrez ca să vorbească el cu șefii mei (lucru destul de important în cele pe care le voi relata). Moment în care i-am spus faptul că lucrez în cadrul Direcției Generale Anticorupție și că poate vorbi cu domnul Liviu Vasilescu care este Director General, dar totodată l-am întrebat și pe dumnealui cine este, moment în care acesta mi-a spus că este Nicolescu Alin Sorin, judecător la Înalta Curte de Casație si Justiție și m-a asigurat de faptul că va vorbi cu domnul Vasilescu ca să îi povestească cele întâmplate”, a scris pe Facebook, Ciorîia Gheorghe Giorgian.
El a adăugat că a doua zi a fost chemat să discute cu șefii DGA. Polițistul îi acuză pe chestorul principal Liviu Vasilescu, șeful DGA, și pe adjuncta sa, chestorul șef Manuela Popescu, că l-ar fi obligat să meargă să-și ceară scuze de la magistratul de la Înalta Curte și l-au acuzat că a făcut instituția de râs, iar dacă nu-i convine să plece din Poliție.
„Aceștia m-au întrebat daca știu de ce sunt aici, răspunsul din partea mea fiind unul negativ. Apoi aceștia mi-au spus că mă aflu acolo din cauza discuției purtate cu domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, iar domnul Vasilescu chiar spunându-mi că daca nu îmi place la Direcția Generală Anticorupție, să plec la poliție, fiind oarecum o amenințare voalată din partea lui. Atât domnul Director General cât și doamna Director General Adjunct au început să îmi zică că atitudinea mea a fost una greșită și că am făcut de ras Direcția Generala Anticorupție prin atitudinea pe care am avut-o (aparent, să nu fii lăsat calcat in picioare, să fii demn și să nu accepți abuzurile înseamnă să pătezi imaginea și să faci de ras instituția), aceștia spunându-mi totodată că domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, și-a sunat unii prieteni din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, prieteni care l-au sunat pe domnul Director General Liviu Vasilescu ca să îl întrebe de mine și să îi povestească speța întâmplata”, a povestit el pe Facebook.
„Sper să înțelegi ceva din ecuația asta pentru că ți-a trecut un glonț pe la ureche..”
Polițistul spune că a mers la Înalta Curte unde a așteptat o oră fără ca judecătorul să apară. Apoi a primit un telefon de la adjuncta DGA care i-a spus că magistratul este la Direcția Anticorupție. Apoi a primit două mesaje pe WhatsApp de la judecător.
„Am așteptat în fața Înaltei Curți de Casație si Justiție aproximativ o oră, fără să primesc vreun mesaj de la domnul judecător (aceasta fiind dispoziția dată de domnul Director General Liviu Vasilescu, să aștept acolo oricât ar fi necesar), iar la un moment dat primesc un apel telefonic de la doamna Director General Adjunct, Manuela Popescu care îmi comunică că domnul judecător Nicolescu Alin Sorin este la sediul Direcției Generale Anticorupție si că pot pleca spre casă, lucru pe care l-am și făcut. La un moment dat, la ora 15:08, respectiv 15:09 primesc două mesaje pe WhatsApp din partea domnului judecător Nicolescu Alin Sorin, mesaje care spun următoarele lucruri ” Sper să înțelegi ceva din ecuația asta pt ca ti a trecut un glont pe la ureche…” respectiv „..si atentie la steroizi ca o sa ti prajeasca creierul””, povestește politistul pe Facebook.
În final, Ciorîia Gheorghe Giorgian spune că se teme pentru cariera sa „deoarece domnul judecător Nicolescu Alin Sorin pare să fie atât de influent încât să poată controla conducerea Direcției Generale Anticorupție ca pe niște simple marionete”.
Sindicatul Europol se oferă să-i scrie demisia lui Vasilescu
Sindicatul polițiștilor Europol critică situația relatată de politistul DGA și se oferă să-i scrie demisia lui Liviu Vasilescu.
„Dacă ați avut impresia că DGA-ul este o instituție unde “integritatea” este crez, ne demonstrează Liviu Vasilescu contrariul. Practicile securiste de intimidare și hărțuire sunt instrumente frecvent folosite de acest personaj care și-a demonstrat de-a lungul timpului impotența profesională. Totuși, trebuie să ai mare tupeu ca la nici 1 lună de la reportajul Recorder referitor la cazul ofițerului hăituit de la Bihor, să-i ordoni unui subaltern să vină de la Olt la București, din timpul programului în care acesta avea de cercetat fapte de corupție, pentru a-l intimida, pentru a-l pedepsi cu “pshihologul” dar și pentru a-l obliga să își ceară scuze supraveghetorului de la examen, care este și “puțin” judecător la Înaltă Curte de Casație și Justiție”, au scris cei de la Sindicatul Europol pe Facebook.