„Dobânzile exorbitante ale IFN-urilor sunt acum istorie! CCR a respins contestația USR!” este mesajul transmis de senatorul PSD de Suceava, Gheorghiță Mîndruță.
„În esență, situația este următoarea:
Pentru creditele de consum de până la 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi, iar suma totală plătibilă de consumator nu poate depăși dublul valorii creditului, incluzând toate cheltuielile de recuperare a creditului, inclusiv executarea silită.
Pentru creditele de consum între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi, iar suma totală plătibilă de consumator nu poate depăși dublul valorii creditului, incluzând toate cheltuielile de recuperare a creditului, inclusiv executarea silită.
Pentru creditele de consum între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi, iar suma totală plătibilă de consumator nu poate depăși dublul valorii creditului, incluzând toate cheltuielile de recuperare a creditului, inclusiv executarea silită.
Dacă nivelul DAE depășește plafoanele stabilite la art. 4-6, acesta va fi redus corespunzător la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie judecătorească.
Pentru creditele de consum acordate de IFN în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală plătibilă de consumator nu poate depăși dublul valorii creditului.
În cazul depășirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului revizuirea contractului, iar creditorul este obligat să prezinte o propunere de revizuire în termen de 45 de zile de la primirea solicitării, ținând cont de situația financiară și gradul de îndatorare.
Propunerea de revizuire a contractului va include reducerea sau ștergerea parțială a unor obligații, reeșalonarea sau refinanțarea acestora ori, după caz, darea în plată a imobilului ipotecat, conform Legii nr. 77/2016 privind darea în plată, cu modificările și completările ulterioare.” a transmis senatorul PSD Gheorghiță Mîndruță.