Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu omologul său din Macedonia de Nord, generalul-locotenent Vasko Gjurchinovski, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează în România, în perioada 14-18 noiembrie.
Discuțiile au vizat intensificarea cooperării în format bilateral și aliat, precum și aspecte de interes comun privind securitatea Balcanilor de Vest. Având în vedere legătura intrinsecă dintre regiunea Mării Negre și spațiul balcanic, cei doi șefi ai Apărării au subliniat că stabilitatea în Balcanii de Vest reprezintă o prioritate strategică. De asemenea, în contextul măsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în Europa, luate ca răspuns la invazia Federației Ruse în Ucraina, cei doi oficiali militari au analizat arhitectura defensivă actuală a flancului estic aliat.
Creșterea oportunităților de instruire este o prioritate pentru cele două armate, urmărindu-se creșterea coeziunii și interoperabilității. Generalul Daniel Petrescu i-a mulțumit omologului său pentru decizia Macedoniei de Nord de a disloca în România un detașament de militari, contribuție care demonstrează solidaritatea aliată pentru apărarea unitară a flancului estic.
„În curând, structura Brigăzii Multinaționale de Sud-Est va avea în compunere și o subunitate din Macedonia de Nord. Vom avea nu doar o creștere a relevanței multinaționale a marii unități, ci și o creștere a ponderii activității de Întărire a Vigilenței NATO în țara noastră. În plus, interesul pentru o consistență sporită a instruirii comune va fi atins prin conexarea pregătirii viitoare a detașamentelor rotaționale din Macedonia de Nord cu instruirea militarilor români”, a afirmat șeful Apărării din România.
În plan bilateral, relațiile dintre cele două armate s-au concretizat, în special, în domeniul învățământului militar. Însă relații excelente de cooperare se înregistrează constant între militari din România și din Macedonia de Nord în misiunea NATO din Kosovo (KFOR) și în misiunile UE din Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA) și Republica Centrafricană (EUTM RCA). În context regional, relațiile de cooperare dintre cele două țări se manifestă în cadrul inițiativelor Balkan CHODs Forum (Conferința șefilor statelor majore ale apărării din statele din Balcani pe probleme de cooperare militară) și SEDM Ministerial (Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est), respectiv în formatul operațional SEEBRIG (Brigada din Europa de Sud-Est).