În prima jumătate a acestui an, cheltuielile românilor pentru călătorii în străinătate au depășit suma de 3,7 miliarde de euro, marcând o creștere semnificativă față de aceeași perioadă din 2019, anterioră pandemiei, pe fondul relaxării restricțiilor generate de pandemia COVID-19.
Conform informațiilor din primul semestru al anului 2023, interesul crescut al românilor pentru călătoriile externe se reflectă în cheltuielile considerabile înregistrate în acest sector.
Analizele efectuate de Banca Națională a României dezvăluie că străinii care vizitează țara noastră au alocat suma de 2,1 miliarde de euro pentru deplasările lor, indicând astfel o creștere în comparație cu perioadele similare din anii precedenți. E important de subliniat că, în ciuda acestei tendințe ascendente, cetățenii străini par să fie mai rezervați în privința cheltuielilor, comparativ cu românii, manifestând un nivel mai scăzut de generozitate în ceea ce privește cheltuielile efectuate în străinătate.
„Odată cu atenuarea efectelor pandemiei, dorința românilor de a călători a fost extrem de pronunțată, iar ei au profitat la maximum de această oportunitate. Nu trebuie să uităm că, în comparație cu anul 2019, prețurile au cunoscut majorări semnificative, chiar și de până la 50% pentru anumite destinații. Prin urmare, asistăm la o creștere a costurilor și la o intensificare a călătoriilor în străinătate, dat fiind că în anii 2020 și 2021 călătoriile au fost mai dificil de realizat”, a declarat Traian Bădulescu, consultant în industria turismului, într-un interviu acordat postului de televiziune Aleph News.
Datele publicate de Banca Națională a României arată că, în prima jumătate a acestui an, cheltuielile românilor în călătorii externe au atins nivelul de 3,7 miliarde de euro, cifră aproape dublă față de aceeași perioadă din anul 2019, anul de referință în industria turismului, înregistrând o creștere cu 14% în comparație cu primul semestru al anului 2018.
În contextul relaxării restricțiilor generate de pandemia COVID-19, românii au început să investească tot mai mult în călătorii externe, în timp ce suma cheltuită de străini în România a înregistrat o creștere. Cu toate acestea, balanța continuă să fie în defavoarea noastră, marcând un dezechilibru persistent. În pofida creșterii sumei cheltuite de către străini în România, aceasta rămâne sub nivelul cheltuielilor efectuate de români în călătoriile lor în străinătate. Țara noastră se confruntă cu dificultăți în atragerea turiștilor străini, în contrast cu țări precum Grecia, Turcia, Italia, Spania sau Franța, în care turismul joacă un rol vital în economie, contribuind semnificativ la PIB, cu procente cuprinse între 15% și 25%.
Banca Națională a României publică lunar informații privind balanța curentă a balanței de plăți, incluzând intrările și ieșirile din sectorul serviciilor. Cele mai recente date arată că în sectorul turismului, în primul semestru al anului 2023, am consemnat un deficit de 1,6 miliarde de euro, o sumă aproape dublă comparativ cu aceeași perioadă din anul 2019. În același context, informațiile din primul semestru al anului 2023 indică că străinii au cheltuit 2,1 miliarde de euro în călătoriile lor în România, în comparație cu suma de 1,8 miliarde de euro înregistrată în primul semestru al anului 2022 și o dublare față de nivelul din primul semestru al anului 2019, anul de referință pre-pandemie.