Conferința MONDIACULT 2022 a fost convocată de UNESCO la 40 de ani după prima conferință mondială în domeniul politicilor culturale, care a avut loc în anul 1982 în Mexico și la 24 de ani după Conferința mondială UNESCO în domeniul politicilor culturale pentru dezvoltare, de la Stockholm, în anul 1998.
În acest context, MONDIACULT 2022 a reprezentat un moment istoric pentru o mai fermă integrare a culturii în cadrul proceselor de dezvoltare durabilă.
Conferința a reunit 2750 de participanți, incluzând 136 de miniștri și vice miniștri ai culturii, precum și reprezentanți ai societății civile, de la mediul academic până la profesioniști și artiști din domeniul culturii, precum și reprezentanți ai sectorului privat. De asemenea, au fost prezente 23 de organizații interguvernamentale și peste 100 de ONG-uri și agenții de cooperare bilaterală.
„Șeful delegației române, ministrul Culturii, dl Lucian Romașcanu, a susținut 2 intervenții în cadrul sesiunii tematice Cultura pentru Dezvoltare Durabilă, precum și în cadrul evenimentului conex – Date pentru Cultură (Colectarea și măsurarea datelor din domeniul culturii pentru politici de dezvoltare durabilă bazate pe dovezi). În cadrul sesiunii tematice, oficialul român a subliniat rolul activ pe care îl are România în implementarea Convențiilor UNESCO din domeniul cultural, pașii parcurși de România pentru o mai bună integrare a culturii în procesele de dezvoltare durabilă, precum și rolul esențial al culturii în surmontarea provocărilor și crizelor actuale. În cadrul evenimentului conex Date pentru Cultură, dl Romașcanu a prezentat rezultatele proiectului UNESCO Indicatori Cultura 2030, precum și utilitatea acestora în contextul realizării unei mai bune integrări în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030”, a transmis Ministerul Culturii.
România a fost prezentă în cadrul expoziției care a reunit elemente culturale din întreaga lume, organizată în complexul cultural Los Pinos, cu o Cămașă bărbătească (primul sfert al secolului al XX-lea, din județul Argeș – donație a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”). De asemenea, delegația română a donat pentru colecția Gastronomie Tradițională Internațională, din cadrul Centrului de Cultură Alimentară al Muzeului Cencalli, cartea „Carpathia: Food from the Heart of Romania” (autor Irina Georgescu).