Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 23 ianuarie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.
Miniștrii de externe europeni au avut pe agendă discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului ucrainean de externe D. Kuleba, precum și cu privire la evoluțiile din Sahel și statele costiere din Africa de Vest. Oficialii europeni au abordat și evoluțiile din Iran, Muntenegru, Afganistan și Venezuela, precum și lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare și raportare asupra situației de-a lungul frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relațiilor Armenia-Azerbaidjan, prin măsuri de consolidare a încrederii.
În marja CAE, miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii informal cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh, precum și o discuție cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
„În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a arătat necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE și al statelor membre pentru Ucraina, în special în vederea depășirii sezonului rece și pentru a face față unei posibile ofensive a trupelor ruse. În context, a exprimat sprijinul pentru cea de-a 7-a tranșă de fonduri din Facilitatea Europeană pentru Pace. A menționat că România susține consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei prin adoptarea unui al 10-lea pachet de măsuri restrictive, precum și continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terțe, afectate de consecințele războiului. De asemenea, a exprimat susținerea fermă a României pentru identificarea de soluții juridice solide pentru crearea instanței care să se ocupe de pedepsirea celor vinovați de crima de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis MAE.
Referitor la sprijinul multidimensional pe care România îl oferă Ucrainei, ministrul Aurescu a informat că peste 11,2 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate prin țara noastră. De asemenea, a precizat că este avută în vedere deschiderea a noi puncte de frontieră cu Ucraina și că în viitorul apropiat va avea loc cea de-a doua reuniune trilaterală România-Ucraina-Republica Moldova, cu accent pe cooperarea în domeniul energiei și al infrastructurii.