Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 12 decembrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.
De asemenea, ministrul Aurescu a participat la o reuniune informală a miniștrilor de externe din statele membre UE pe tema Parteneriatului Estic, organizată la inițiativa ministrului român al afacerilor externe, împreună cu miniștrii de externe din Cehia (care deține Președinția Consiliului UE), Polonia și Suedia (ca inițiatori ai PaE), respectiv la Reuniunea ministerială a PaE, alături de omologii săi din statele membre UE și din statele partenere Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
„Miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii aprofundat privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Iran și din Kosovo, precum și alte teme. Subiectul de la secțiunea Afaceri Curente privind situația din Republica Moldova a fost amânat, din lipsa timpului necesar pentru o dezbatere aprofundată, pentru următoarea reuniune CAE, pentru a permite o discuție de fond special dedicată.
În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii de externe europeni au fost informați de omologul ucrainean Dmytro Kuleba, care a intervenit prin video-conferință, asupra ultimelor evoluții din Ucraina. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea față de atacurile rusești asupra infrastructurii civile și energetice a Ucrainei și a subliniat, în context, necesitatea sprijinului susținut și solidar al UE și al statelor membre pentru depășirea sezonului rece”, a transmis MAE.
Ministrul de externe Aurescu a susținut nevoia menținerii presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin consolidarea regimului de sancțiuni și prin adoptarea unui nou pachet în acest sens.
Cu privire la situația din Iran, ministrul Aurescu a exprimat îngrijorarea privind conduita Iranului în domenii multiple, sensibile pentru securitatea și valorile UE și a exprimat sprijin pentru adoptarea de noi măsuri restrictive/sancțiuni în domeniul drepturilor omului, în condițiile continuării represiunii interne asupra demonstranților, și, respectiv, în conexiune cu sprijinul militar oferit Rusiei în agresiunea împotriva Ucrainei.
În ce privește situația din Kosovo, ministrul Aurescu a exprimat îngrijorarea față de escaladarea situației de securitate și a subliniat necesitatea acțiunii rapide a UE și a comunității internaționale pentru calmarea situației. A exprimat susținerea pentru activitatea EULEX și KFOR, precum și a Reprezentatului Special UE Miroslav Lajcak.