Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit la data de 25 noiembrie 2022, pe Jens Plotner, consilier pe probleme de politică externă și securitate al Cancelarului Republicii Federale Germania, aflat în vizită la București. Întrevederea a prilejuit abordarea stadiului și perspectivelor de consolidare a relațiilor bilaterale, precum și subiectele de actualitate de pe agenda europeană și regională, în contextul provocărilor generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Vizita oficialului german a avut loc, totodată, în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea ”Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, la 21 aprilie 1992.
„În ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen, șeful diplomației române a mulțumit părții germane pentru susținerea acordată, în conformitate cu declarația clară de sprijin a Cancelarului Scholz, și a informat asupra stadiului actual al procesului de aderare a României. Oficialul german a reiterat sprijinul ferm pentru o decizie favorabilă țării noastre în perioada următoare, părțile agreând să rămână în contact strâns pe acest subiect.
În contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, precum și al amenințărilor continue ale Rusiei cu noi escaladări, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat importanța menținerii sprijinului ferm acordat Ucrainei pe toate palierele și a reiterat angajamentul României de a continua demersurile de asistență umanitară, atât prin sprijinul acordat refugiaților ucraineni, cât și prin intermediul centrului logistic de la Suceava, utilizat în mod susținut și de către Germania”, a transmis MAE.
Oficialul român a informat, de asemenea, cu privire la eforturile României legate de transportul de cereale din Ucraina și a arătat că sunt necesare demersuri comune în continuare pentru facilitarea transporturilor prin Marea Neagră, în condiții de securitate.
Cele două părți au punctat importanța coordonării în vederea pregătirii procesului de reconstrucție al Ucrainei, în context, ministrul Bogdan Aurescu evidențiind faptul că efortul actual de îmbunătățire a logisticii pentru sprijinirea țării vecine constituie un bun punct de pornire în această direcție.
Cele două părți au discutat despre avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene, fiind evidențiată necesitatea asigurării întregului sprijin pentru eforturile de reformă ale Ucrainei și R. Moldova, ca state candidate la aderarea la UE.