Președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv miercuri, declarând starea de urgență națională și impunând restricții asupra anumitor investiții americane în China în domenii tehnologice considerate sensibile. Acest ordin solicită companiilor să obțină aprobarea prealabilă din partea guvernului înainte de a investi în anumite sectoare tehnologice și are scopul de a preveni ca cunoștințele și capitalul american să contribuie la dezvoltarea de tehnologii care ar putea sprijini modernizarea militară a Chinei și ar putea prezenta o amenințare pentru securitatea SUA.
Ordinul semnat de Biden îi conferă Departamentului Trezoreriei SUA autoritatea de a reglementa investițiile legate de semiconductori, calcul cuantic și servicii de inteligență artificială (IA), în special. Cu toate acestea, oficialii americani au subliniat că scopul acestui ordin nu este să divizeze cele două economii majore ale lumii, ci să răspundă preocupărilor de securitate națională.
Această acțiune ar putea accentua tensiunile dintre Statele Unite și China, dar este în principal orientată spre protejarea intereselor și securității naționale ale SUA. Ordinul se va aplica investițiilor viitoare și ar urma să intre în vigoare în anul următor, după o perioadă de consultări pentru a lua în considerare opiniile și comentariile din industrie.
Prin acest ordin, președintele Biden a subliniat necesitatea abordării amenințării reprezentate de țări precum China în ceea ce privește tehnologiile și produsele sensibile, care ar putea afecta capacitățile militare, de informații, de supraveghere sau cibernetice.
În timp ce liderii democrați și republicani au reacționat diferit la acest ordin, în general, aceasta reprezintă o mișcare semnificativă în politica SUA în ceea ce privește relațiile cu China și reglementarea investițiilor în tehnologii considerate sensibile.
Ministerul Comerţului de la Beijing a amenințat că va recurge la contramăsuri.
Ministerul chinez de Externe a menționat că adevăratul scop al Washingtonului este de a „priva China de dreptul la dezvoltare și de a-și proteja propriile interese hegemonice ale Statelor Unite”. Ei subliniază că restricțiile sunt „coerciție economică flagrantă și intimidare tehnologică”, la care Statele Unite recurg în detrimentul ordinii economice și comerciale internaționale, perturbând grav stabilitatea lanțului industrial global.”
China cere Statelor Unite să abandoneze politica de obstrucționare a dezvoltării economiei chineze, „să ridice restricțiile de investiții asupra Chinei și să creeze condiții bune pentru cooperarea economică și comercială China-SUA”.
„China va acorda o atenție deosebită tendințelor relevante și își va proteja cu hotărâre propriile drepturi și interese”, a subliniat Ministerul chinez de Externe.