Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că Biserica „Trei Ierarhi” din Iași se află la un pas să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Alături de aceasta, și Castelele Peleș și Pelișor, fostele închisori comuniste, precum și Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Argeșului din Curtea de Argeș, împreună cu Peștera Movile, au fost incluse în lista indicativă de țară pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ministerul Culturii, prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului, a trimis către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO formularele pentru cele patru bunuri – trei culturale și unul natural. Aceste bunuri, datorită calităților excepționale care stau la baza valorii culturale sau naturale, au potențialul de a fi recunoscute la nivel internațional pentru importanța lor pentru generațiile actuale și viitoare.
„Le mulţumesc tuturor colaboratorilor şi instituţiilor implicate în acest efort comun, care se înscrie într-un demers mai amplu al Ministerului Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, dedicat definitivării formularelor pentru o serie de alte 11 poziţii incluse în versiunea revizuită a Listei Indicative a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a transmis Turcan.
România este implicată în pregătirea dosarului transnațional de nominalizare, în colaborare cu Bulgaria, Croația și Serbia, pentru Frontierele Imperiului Roman – Limesul Dunărean, segmentul estic. De asemenea, țara se află în proces de evaluare pentru două dosare de nominalizare, pentru care Comitetul Patrimoniului Mondial va lua o decizie în cadrul celei de-a 46-a reuniuni din India, în luna iulie 2024: Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia.